ارزیابی نقش باکتری‌های محرک رشد گیاه در کنترل زیستی پاتوژن Salmonella typhimurium

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 بخش فناوری نانو، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

پاتوژن‌های انسانی هم‌چون سالمونلا از منابع متعددی وارد خاک‌های کشاورزی می‌شوند. سالمونلا از رایج‌ترین میکروارگانیسم‌های منتقله از غذا می‌باشد که عامل ایجاد عفونت‌های مشترک بین انسان و حیوان است. در مطالعه حاضر از برخی باکتری‌های محرک رشد گیاه به منظور کنترل پاتوژن Salmonella typhimurium استفاده شده است. نتایج نشان داد که به ترتیب 1) Bacillus rugosus CS5 ، 2)Bacillus vallismortis AS4 ، 3) Priestia aryabhattai CL1 و 4) Bacillus sp. SS4 بیشترین اثر بازدارندگی رشد سالمونلا را در محیط مایع داشتند؛ اما در محیط جامد باکتری‌های 1) B. vallismortis AS4 ، 2) B. rugosus CS5 ، 3) P. aryabhattai CL1 و 4) Bacillus sp. SS4 بیشترین بازدارندگی رشد این پاتوژن در محیط جامد را نشان دادند. توانایی تولید سیدروفور، پروتئاز، لیپاز و سیانید هیدروژن توسط این 4 باکتری بررسی شد. هر چهار باکتری دارای توانایی تولید سیدروفور بودند. بیشترین شاخص تولید پروتئاز با مقادیر 9/2 و 5/2 متعلق به B. rugosus CS5 و P. aryabhattai CL1 بود. B. vallismortis AS4 دارای توانایی تولید لیپاز بود. P. aryabhattai strain CL1 و B. rugosus strain CS5 دارای توانایی تولید HCN با مقادیر 48/0 و 2/0 میلی‌گرم در لیتر بودند. تاثیر چهار باکتری به صورت جداگانه و کنسرسیوم میکروبی بر جمعیت سالمونلا در خاک بررسی شد. نتایج نشان داد جمعیت سالمونلا 15 روز پس از تلقیح به خاک تحت تاثیر تیمارها کاهش یافت. بیشترین کاهش جمعیت این پاتوژن مربوط به کنسرسیوم میکروبی و تیمار Bacillus sp. strain SS4 به ترتیب با 92 و 98 درصد کاهش جمعیت نسبت به شاهد بود. نتایج حاکی از تأثیر مثبت باکتری‌های محرک رشدی در خاک به منظور کنترل پاتوژن S. typhimurium بود که می‌تواند علاوه بر کاهش اثرات منفی حضور پاتوژن در خاک، سلامت جامعه بشری و بهبود امنیت غذایی را در پی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the role of plant growth-promoting bacteria in biological control of Salmonella typhimurium pathogen

نویسندگان [English]

  • Motahare Abedinzadeh 1
  • naeimeh enayatizamir 1
  • Ehsan Shokri 2
  • shahla kianamiri 2
1 Department of Soil science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
2 Department of Nanotechnology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

Human pathogens such as Salmonella enter agricultural soils from various sources. Salmonella is one of the most common food-borne microorganisms and is a causative agent of infections shared between humans and animals. In this study, some plant growth-promoting bacteria were used to control the pathogen Salmonella typhimurium. The results showed that Bacillus rugosus CS5, Bacillus vallismortis AS4, Priestia aryabhattai CL1 and Bacillus sp. SS4, had the highest inhibitory effect on the optical density of Salmonella in liquid medium. B. vallismortis AS4, B. rugosus CS5, P. aryabhattai CL1 and Bacillus sp. SS4 exhibited the greatest inhibition of this pathogen's growth in solid medium.The bacteria were capable of producing siderophore. The highest protease production index belonged to P. aryabhattai CL1 and B. rugosus CS5, respectively. B. vallismortis AS4 was capable of producing lipase. Both P. aryabhattai strain CL1 and B. rugosus strain CS5 had the ability to produce HCN. The impact of each bacteria and a microbial consortium on the Salmonella population in soil was investigated. The results showed that Salmonella population decreased 15 days after inoculation due to the treatments. The greatest reduction in population was attributed to the microbial consortium and the Bacillus sp. strain SS4 treatment, with population values of 228.43×103 and 40.30×103CFU/g, respectively. The findings indicate a positive effect of plant growth-promoting bacteria in soil for controlling S. typhimurium, which could reduce the negative impacts of the pathogen's presence in soil, thereby enhancing human health and food security.

کلیدواژه‌ها [English]

  • hydrogen cyanide
  • protease
  • Salmonella
  • Siderophore
  • soil