بررسی تأثیر نحوه کاربرد کود گاوی و کاه وکلش گندم بر حفظ رطوبت و پایداری خاک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

2 گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان ، خرم آباد، ایران.

3 گروه علوم و مهندسی خاک ،دانشکده کشاورزی ،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

چکیده

چکیده

یکی از راه‌های کاهش تبخیر از خاک، استفاده از مواد اصلاح کننده می‌باشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی اثر اصلاح کننده‌های (کاه و کلش گندم و کود گاوی) با دو کاربرد مخلوط و سطحی بر میزان تبخیر از خاک بود. این پژوهش در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان با تیمارهای کاه و کلش گندم و کود گاوی در سه سطح (صفر, 1 و 5 درصد وزنی) اجرا شد. رطوبت خاک به مدت ۴ ماه در حد ظرفیت زراعی ثابت نگه داشته شد. مقدار تبخیر در خرداد و مرداد ۱۴۰۰ در هر گلدان به صورت وزنی در دو دوره 10 و 18 روزه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بین تیمارهای مورد استفاده با کاربرد سطحی و مخلوط، اختلاف معنی‌داری در میزان تبخیر وجود داشت. پس از پایان اندازه‌گیری تبخیر و توقف آن در خرداد و مرداد، کاه و کلش گندم با 15 درصد کمترین میزان تبخیر و هدر رفت آب را دارا بود. استفاده از کاه و کلش گندم در سطح پنج درصد وزنی به صورت سطحی در خرداد ماه 7/4 و در مرداد ماه 7/1 برابر نسبت به تیمار شاهد بیشترین کاهش را در میزان تبخیر داشت. علاوه براین کاربرد اصلاح کننده‌ها باعث بهبود ساختمان خاک می‌شود که نتایج این آزمایش با بیشترین میانگین وزنی قطر خاکدانه با کاربرد مخلوط 5 درصد وزنی کاه و گلش گندم به مقدار 48/0 میلی‌متر بیانگر این موضوع است. با توجه به تفاوت معنی‌دار کاربرد اصلاح کننده‌ها، کاربرد سطحی اصلاح کننده‌ها برای کنترل میزان تبخیر توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of the method of application of cow manure and wheat straw and stubble, on maintaining soil moisture and stability

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Karimi Sarnavi 1
  • sima mohammadi 2
  • Afsaneh Alinezhadian-Bidabadi 3
1 Soil Science Department,Faculty of Agriculture,Lorestan University,Khoramabad, Iran
2 ,Soil Science Department,, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khoramabad, Iran
3 Soil science Department, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khoramabad, Iran
چکیده [English]

One of the ways to reduce evaporation from the soil is to use modifiers. The aim of this research was to evaluate the effect of modifiers with two mixed and surface applications on the rate of evaporation from the soil. This research was carried out in the greenhouse of the Faculty of Agriculture of Lorestan University with treatments of wheat straw and cow manure at three levels (zero, 1 and 5% weight). The soil moisture was kept constant for 4 months at the agricultural capacity. The amount of evaporation in June and August 1400 in each pot was measured by weight in two periodes of 10 and 18 days. The results showed that there was a significant difference in the rate of evaporation between the treatments used with surface application and mixture. After the end of evaporation measurement and stopping it in June and August, wheat straw had the lowest evaporation. The use of wheat straw at the level of 5% by weight on the surface in June 4.7 and in August 1.7 times compared to the control treatment had the greatest reduction in evaporation. In addition, the use of modifiers improves the soil structure, which the results of this test show with the highest average MWD with the use of a mixture of 5% by weight of wheat straw andstubble in the amount of 0.48 mm. Due to the significant difference in the application of modifiers, the surface application of modifiers is recommended to control the rate of evaporation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Evaportation
  • Mulch
  • Organic material
  • Soil water