بررسی تأثیر تغییر کاربری اراضی بر ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک (مطالعه موردی در منطقه لوشان، استان گیلان)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

2 گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

تغییر کاربری اراضی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر ویژگی‌های خاک تأثیر می‌گذارد که این امر می‌تواند اثرات قابل توجهی بر روی سلامت خاک و بهره‌وری کشاورزی داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی تغییرات ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک، در نتیجه تغییر کاربری اراضی از بایر به شالیزار و باغ زیتون در منطقه لوشان استان گیلان صورت گرفته است. نتایج نشان داد که تغییر کاربری اراضی به شالیزار و باغ زیتون منجر به ایجاد تغییرات قابل توجهی در ویژگی‌های خاک شده است که بیشتر این تغییرات در جهت مثبت بوده و سبب بهبود ویژگی‌های کیفی خاک شده است.

در بخش ویژگی‌های فیزیکی، تغییر کاربری به شالیزار و باغ زیتون موجب افزایش درصد رس و سیلت و کاهش میزان شن نسبت به اراضی بایر گردید. میانگین وزنی قطر خاک‌دانه‌ها نیز به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت، به‌طوری‌که مقدار آن در باغ زیتون ۳.۷۳ برابر و در شالیزار ۱.۵۳ برابر زمین بایر بود. ویژگی‌های شیمیایی خاک نیز تحت تأثیر مثبت تغییر کاربری قرار گرفتند. مقدار کربن آلی، نیتروژن کل و عناصر غذایی مانند فسفر و پتاسیم، به‌طور معناداری افزایش یافتند. برای مثال، مقدار کربن آلی در شالیزار حدود ۳.۹ برابر و در باغ زیتون حدود ۲.۸ برابر زمین بایر بود. در سطح بیولوژیکی، شاخص‌هایی مانند کربن زیست‌توده میکروبی به‌طور محسوسی افزایش یافت، به‌طوری‌که کربن زیست‌توده میکروبی در شالیزار حدود ۴ برابر و در باغ زیتون نزدیک به ۳ برابر زمین بایر بود. در مجموع، نتایج پژوهش بیانگر آن است که تغییر کاربری از بایر به شالیزار و باغ زیتون موجب بهبود ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک شده و نقش مؤثری در ارتقاء سلامت خاک، افزایش بهره‌وری کشاورزی و پایداری منابع طبیعی ایفا می‌کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Assessment of the Impact of Land Use Change on Soil Physical, Chemical, and Biological Properties: A Case Study in the Loshan Region, Gilan Province

نویسندگان [English]

  • Samira Hemmati 1
  • Kamran Moravej 2
  • Ahmad Golchin 2
  • Mohammad Sadegh Askari 2
1 Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
2 Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
چکیده [English]

Land use change can significantly influence soil properties, both directly and indirectly, with important implications for soil health and agricultural productivity. This study aimed to assess the effects of converting barren land into paddy fields and olive orchards on soil physical, chemical, and biological properties in the Loshan region of Gilan Province, Iran. The results showed that land use change led to notable improvements in soil quality. Physically, the conversion increased clay and silt content while decreasing sand content compared to barren land. The mean weight diameter of soil aggregates increased significantly 3.73 times in olive orchards and 1.53 times in paddy fields indicating improved soil structure. Chemically, soil fertility improved. The levels of organic carbon, total nitrogen, and key nutrients such as potassium and Potassium were significantly higher in the cultivated lands. Organic carbon content was approximately 3.9 times higher in paddy fields and 2.8 times higher in olive orchards than in barren soils. Biologically, the soil's microbial activity increased. Microbial biomass carbon rose nearly fourfold in paddy fields and nearly threefold in olive orchards. In summary, converting barren land to paddy fields and olive orchards positively affected soil health by improving its physical, chemical, and biological properties, thus supporting higher agricultural productivity and long-term natural resource sustainability.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive Orchard
  • Land Use Change
  • Paddy Field
  • Soil Organic Carbon
  • Soil Properties