TY - JOUR ID - 85625 TI - بررسی اجزای شاخص ردپای آب گیاه نیشکر در شرایط زهکشی آزاد، کنترل شده و تامین نیاز آبی (مطالعه موردی: کشت و صنعت سلمان فارسی) JO - تحقیقات آب و خاک ایران JA - IJSWR LA - fa SN - 2008-479X AU - مرادیان وفایی, سید مرتضی AU - سلطانی محمدی, امیر AU - ناصری, عبدعلی AU - وان اوئل, پیتر AD - گروه آبیاری و زهکشی ،دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز AD - گروه آبیاری و زهکشی دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز AD - گروه مدیریت منابع آب، دانشگاه واگنینگن، هلند Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 52 IS - 10 SP - 2623 EP - 2635 KW - شاخص ردپای آب KW - زهکشی KW - کنترل شده KW - نیشکر KW - آکواکراپ DO - 10.22059/ijswr.2021.319562.668904 N2 - شناسایی مقدار آب مورد استفاده برای تولید محصولات کشاورزی دارای اهمیت بالایی بوده و ارزیابی آن می­تواند در شناخت و ارائه راهکارهای مناسب برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی بسیار موثر باشد. در این تحقیق به­منظور بررسی وضعیت مصرف آب گیاه نیشکر در استان خوزستان به ازاء محصول تولیدی، از شاخص­­ ردپای آب در دو مزرعه 25 هکتاری (زهکشی آزاد و زهکشی کنترل شده) از واحد کشت و صنعت سلمان فارسی استفاده گردید. همچنین با استفاده از اطلاعات برداشت شده و موجود، مدل آکواکراپ واسنجی و چهار سناریوی آبیاری (100I1=،115I2=، 85I3= و 70I4= درصد نیاز آبی) اجرا و بر اساس نتایج حاصله شاخص ردپای آب مجددا محاسبه شد. نتایج نشان داد مقدار آب مورد نیاز برای تولید نیشکر در مزرعه با زهکشی آزاد 258 متر مکعب بر تن بود که از این مقدار 12% را آب سبز، 72% آب آبی و 16% را آب خاکستری به خود اختصاص دادند. با استفاده از زهکش کنترل شده این مقدار به 222 متر مکعب بر تن کاهش یافت که سهم آب سبز، آبی و خاکستری به­ترتیب 16، 69 و15 درصد بودند. نتایج حاصل از اجرای مدل نشان داد در سناریوی I1 و I2 شاخص ردپای آب در زهکش کنترل شده 18 درصد کمتر از زهکشی آزاد است. این مقدار برایI3  و I4 نیز در زهکشی کنترل شده به­ترتیب 18 و 19 درصد کمتر از زهکشی آزاد تعیین شد. مقایسه نتایج نشان داد در حالت زهکشی کنترل شده و تامین 85% نیاز آبی گیاه، شاخص ردپای آب نسبت به حالت معمول (که در حال اجرا می­باشد) 23 درصد کاهش می­یابد که بهترین گزینه در بین سناریوهای بررسی شده می­باشد. UR - https://ijswr.ut.ac.ir/article_85625.html L1 - https://ijswr.ut.ac.ir/article_85625_b05f2c1a3dc99efbbe3ca0d278cd048d.pdf ER -