TY - JOUR ID - 84037 TI - تأثیر کاربرد زئولیت و نیتروژن بر کیفیت، عملکرد و اجزای عملکرد سیب‌زمینی در شرایط مزرعه JO - تحقیقات آب و خاک ایران JA - IJSWR LA - fa SN - 2008-479X AU - احمدی, کوهسار AU - محمودی, محمد علی AU - داوری, مسعود AU - حسین پناهی, فرزاد AU - کریمی, اکبر AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران AD - گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران AD - گروه تحقیقات به زراعی، مؤسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان، اهواز، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 52 IS - 7 SP - 1841 EP - 1852 KW - اصلاح کننده خاک KW - سیب زمینی KW - کشاورزی پایدار KW - کود اوره KW - نیترات DO - 10.22059/ijswr.2021.323539.668969 N2 - برای بررسی تأثیر کاربرد سطوح مختلف زئولیت و نیتروژن بر عملکرد و برخی ویژگی‌های کیفی سیب­زمینی، در شرایط مزرعه­ای، آزمایشی به‌صورت اسپلیت پلات، در قالب بلوک‌های کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان در سال زراعی 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد زئولیت کلینوپتیلولیت در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار) به­عنوان کرت اصلی و کاربرد نیتروژن در پنج سطح (صفر، 50، 100، 150 و200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به­عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد در اثر کاربرد سطوح مختلف زئولیت عملکرد بیولوژیک، عملکرد غده، متوسط وزن غده‌، درصد ماده خشک غده به­طور معنی‌داری افزایش یافت، در حالی­که غلظت نیترات در غده به­طور معنی­داری کاهش یافت. همچنین کاربرد نیتروژن سبب افزایش معنی­دار عملکرد بیولوژیک، عملکرد غده، درصد ماده خشک غده، متوسط وزن غده‌ و غلظت نیترات در گیاه گردید. بیش­ترین عملکرد غده سیب زمینی با کاربرد 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و بیش­ترین عملکرد غده و شاخص برداشت با مصرف 10 تن در هکتار زئولیت بود. عملکرد غده در این تیمار در مقایسه با تیمار شاهد (بدون کاربرد زئولیت) 9/13% بیش­تر بود. به­طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد کاربرد زئولیت در سطح 10 تن در هکتار می­تواند راهکار مناسبی در بهبود عملکرد و کیفیت سیب­زمینی باشد.  UR - https://ijswr.ut.ac.ir/article_84037.html L1 - https://ijswr.ut.ac.ir/article_84037_e85347c6c621318c20c99c332a741fb3.pdf ER -