TY - JOUR ID - 72708 TI - تغییرات پارامترهای جوی، تبخیرتعرق گیاه مرجع و نیاز آبی ریحان در سیستم یکپارچه نوین گلخانه و حوضچه تبخیر آب شور JO - تحقیقات آب و خاک ایران JA - IJSWR LA - fa SN - 2008-479X AU - احمدی نیک, احمد AU - رحیمی خوب, علی AU - علی نیایی فرد, ساسان AD - گروه مهندسی آبیاری و زهکشی ، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران AD - گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران AD - گروه علوم باغبانی، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 2 SP - 455 EP - 467 KW - نمک‌زدایی KW - سیستم گلخانه آب شور KW - نیاز آبی گیاه KW - کشت‌های گلخانه‌ای KW - منابع آب شور DO - 10.22059/ijswr.2019.278320.668152 N2 - سیستم گلخانه آب شور فن­آوری نوینی است که با بهره‌گیری از راهکار نمک‌زدایی، امکان تولید آب شیرین و رشد محصول در مناطق خشک را با استفاده از آب شور فراهم می­سازد. این سیستم با کنترل عوامل جوی، رطوبت­نسبی را تا نزدیکی نقطه اشباع افزایش داده و تبخیرتعرق در این شرایط تا حد زیادی کاهش می­یابد. علی­رغم قابلیت­های این سیستم، محدودیت­هایی مانند گرفتگی صفحات تبخیرکننده و استحصال نمک، کارآیی این سیستم را با مشکل مواجه می­سازد. از این­رو در این مطالعه، ایده جدیدی تحت عنوان سیستم یکپارچه نوین گلخانه و حوضچه تبخیر آب شور، برای اولین بار مطرح می­گردد که حوضچه تبخیر آب شور جایگزین صفحات تبخیرکننده در گلخانه آب شور شده است. در این مطالعه پس از اجرای طرح پایلوت این سیستم یکپارچه در جنوب شرق تهران، تغییرات عوامل جوی، تبخیرتعرق مرجع، نیاز آبی گیاه، عملکرد محصول و کارایی مصرف آب در کشت محصول ریحان در این سیستم مورد مطالعه قرار گرفت و با نتایج کشت در فضای باز به عنوان شاهد مقایسه گردید. بر اساس نتایج، اولویت تأثیرگذاری عوامل جوی در فضای باز بر تغییرات پارامترهای جوی در سیستم یکپارچه به­ترتیب شامل تأثیر دما، رطوبت­نسبی و ساعات آفتابی بود. با توجه به اندازه‌گیری مقادیر نیاز آبی و عملکرد محصول در این مطالعه، مقدار کارایی مصرف آب در کشت محصول ریحان در فضای باز و محیط کشت گلخانه‌ای سیستم یکپارچه پیشنهادی به ترتیب معادل 14/1 و 89/2 کیلوگرم بر مترمکعب محاسبه گردید. UR - https://ijswr.ut.ac.ir/article_72708.html L1 - https://ijswr.ut.ac.ir/article_72708_6893edf4d4a13e216a8b19509b32ee5c.pdf ER -