TY - JOUR ID - 72052 TI - بررسی تجزیه زیستی BTEX توسط Bacillus thuringiensis و Bacillus sp. در شرایط کاهشی نیترات JO - تحقیقات آب و خاک ایران JA - IJSWR LA - fa SN - 2008-479X AU - شکیبا, مینا AU - سهرابی*, تیمور AU - میرزایی اصل شیرکوهی, فرهاد AU - پوربابایی, احمدعلی AD - دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - استاد، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشیار، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشیار، گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 50 IS - 3 SP - 713 EP - 724 KW - تجزیه زیستی KW - BTEX KW - نیترات KW - شوری DO - 10.22059/ijswr.2018.258171.667916 N2 - در محیط‌هایی با کمبود اکسیژن و نسبتاً شور تجزیه هیدروکربن‌های نفتی به سختی صورت می‌گیرد که با استفاده از پذیرنده‌های الکترون مانند نیترات و کاربرد باکتری‌های تجزیه‌گر و قادر به رشد در محیط‌های شور، سعی در افزایش تجزیه زیستی هیدروکربن‌ها می‌شود.  این مطالعه با هدف بررسی تجزیه زیستی BTEX با استفاده ازsp.  Bacillus وBacillus thuringiensisتحت شرایط کاهشی نیترات در محیط آئروفیلیک و شور انجام شد. در ابتدا توانایی باکتری‌های فوق در تجزیه زیستی BTEX مورد تائید قرار گرفت. سپس با استفاده از مدل تاگوچی و نرم‌افزار Design Expert تجزیه BTEX در شرایط محیطی مختلف با تغییر در عواملی مانند غلظت اولیه نیترات (500-100 میلی‌گرم بر لیتر)، BTEX (200-800 میلی‌گرم بر لیتر)، شوری (5/9- 5/0درصد) و جمعیت سلولی (107×5 – 1سلول در میلی‌لیتر) بررسی شد. نتایج حاصل از تحقیق توانایی Bacillusthuringiensis وsp. Bacillus رادر تجزیه زیستی BTEX نشان داد و شرایط بهینه را به‌منظور حداکثر تجزیه زیستی BTEX برای این دو باکتری‌ به ترتیب در غلظت اولیه BTEX برابر 200 میلی‌گرم بر لیتر، غلظت اولیه نیترات500 میلی‌گرم بر لیتر، شوری 5 و 5/9 درصد و جمعیت سلولی 1و 107×5 گزارش نمود.‌ UR - https://ijswr.ut.ac.ir/article_72052.html L1 - https://ijswr.ut.ac.ir/article_72052_76af29539e3ffd2be86ad03606c258c4.pdf ER -