TY - JOUR ID - 56804 TI - برخی آثار کمپوست قارچ مصرفی و بیوچار باگاس بر فعالیت فسفاتاز قلیایی و فراهمی فسفر در چند خاک آهکی JO - تحقیقات آب و خاک ایران JA - IJSWR LA - fa SN - 2008-479X AU - فتحی گردلیدانی, ارژنگ AU - میر سید حسینی, حسین AU - فرحبخش, محسن AD - دانشجوی کارشناسی‌ارشد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدة مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران AD - دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدة مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران AD - استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدة مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 46 IS - 4 SP - 801 EP - 812 KW - بیوچار KW - فراهمی فسفر KW - فسفاتاز قلیایی KW - کمپوست قارچ DO - 10.22059/ijswr.2015.56804 N2 - کمبود فسفر یکی از مشکلات اصلی کشاورزی در خاک‌های آهکی است. به منظور بررسی اثر کمپوست قارچ مصرفی (SMC) و بیوچار باگاس نیشکر (B) بر فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی و فراهمی فسفر در سه خاک لوم، لوم‌ رسی و لوم شنی مطالعة انکوبه‌کردن انجام‌ گرفت. تیمارها شامل سطوح بیوچار B1 و B2 (15و30 تن در هکتار)، سطوح کمپوست SMC1، SMC2 (20و40 تن در هکتار) و شاهد (C) بود. بعد از اعمال تیمارها در زمان‌های 14 (T1)، 60 (T2) و 120 (T3) روز فسفر قابل‌جذب و pH و در زمان T3 فعالیت فسفاتاز قلیایی اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد SMC در هرسه خاک سبب افزایش فعالیت فسفاتاز در خاک می‌شود، ولی بیوچار در خاک لوم شنی بی‌تأثیر بود. میانگین فعالیت فسفاتاز تیمار شاهد در سه بافت لوم شنی، لوم و لوم رسی به ترتیب 2090، 2931 و 2888 µg PNP.g-1Soil. h-1بود که برای تیمار SMC2 به ترتیب به 3034، 3709 و 3533 µg PNP.g-1Soil. h-1افزایش پیدا کرد. همچنین، هر دو سطح SMC سبب افزایش فراهمی فسفر شد، در حالی که مصرف بیوچار اثر کمتری داشت. SMC2 بهترین اثر را در افزایش فراهمی فسفر داشت، به طوری که میانگین فسفر قابل‌جذب در سه بافت لوم شنی، لوم و لوم رسی به ترتیب از 4/19، 8/8 و 9/3 mg.Kg-1در تیمار شاهد به 37، 28 و 22 mg.Kg-1در تیمار SMC2 افزایش یافت. کمپوست قارچ pH خاک‌ها را کاهش و بیوچار را افزایش داد. نتایج نشان داد که کاربرد SMC در خاک‌های آهکی مورد آزمایش، سبب افزایش فراهمی فسفر و بهبود سایر خصوصیات از جمله pH شده است. UR - https://ijswr.ut.ac.ir/article_56804.html L1 - https://ijswr.ut.ac.ir/article_56804_1f7018762ac06bec0c11288bb832477f.pdf ER -