TY - JOUR ID - 51173 TI - اثر رطوبت خاک، فسفر و روی بر ویژگی‏های رشد سیب‏زمینی در شرایط گلخانه‏ای JO - تحقیقات آب و خاک ایران JA - IJSWR LA - fa SN - 2008-479X AU - مطلبی فرد, رحیم AU - نجفی, نصرت اله AU - اوستان, شاهین AU - نیشابوری, محمدرضا AU - ولیزاده, مصطفی AD - دانشجوی دکتری دانشکدة کشاورزی دانشگاه تبریز AD - دانشیار دانشکدة کشاورزی دانشگاه تبریز AD - استاد دانشکدة کشاورزی دانشگاه تبریز Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 45 IS - 1 SP - 75 EP - 86 KW - سیب‏زمینی KW - رطوبت خاک KW - روی KW - فسفر KW - ویژگی‏های رشد DO - 10.22059/ijswr.2014.51173 N2 - برای بررسی تأثیر سطوح رطوبت خاک، روی (Zn) و فسفر (P) بر ویژگی‏های رشد سیب‏زمینی(Solanum tuberosum L.) رقم آگریا، آزمایشی به‏صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی و با سه فاکتور کود Zn در سه سطح (0، 10 و 20 میلی‏گرم Zn بر کیلوگرم خاک از منبع سولفات روی)، کود P در سه سطح (0، 30 و 60 میلی‏گرم P بر کیلوگرم خاک از منبع مونوکلسیم فسفات) و رطوبت خاک در سه سطح (FC9/0 تا FC، FC7/0 تا FC8/0 و FC5/0 تا FC6/0) در شرایط گلخانه‏ای و یک خاک لومی‏رسی آهکی و با سه تکرار اجرا شد. ویژگی‏های تعداد ساقه و برگ، طول ساقه و برگ، شاخص کلروفیل، مقاومت روزنه‏ای، مقدار نسبی آب برگ و وزن خشک بخش هوایی اندازه‏گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش کمبود آب ارتفاع ساقه، طول برگ، هدایت روزنه‏ای، وزن خشک بخش هوایی، مقدار نسبی آب برگ و شاخص‏کلروفیل برگ‌ها به‌طور معنا‏داری کاهش یافت (01/0>p). با مصرف P تعداد برگ، طول ساقه، طول برگ، هدایت روزنه‏ای و وزن خشک بخش هوایی به‌طور معنا‏داری افزایش یافت. مصرف کود Zn سبب افزایش معنادار طول ساقه، طول برگ، شاخص کلروفیل، هدایت روزنه‏ای و وزن خشک بخش هوایی شد (01/0>p). اثر متقابل رطوبت‏ خاک×P و رطوبت خاک×Zn بر هدایت روزنه‏ای و شاخص کلروفیل و اثر متقابل سه‌جانبة آن‏ها بر شاخص کلروفیل، هدایت روزنه‏ای و وزن خشک بخش هوایی معنادار شد (05/0>p). اثرهای متقابل دو‌جانبه Zn، P و رطوبت خاک از نظر ویژگی‏های بررسی‌شده عمدتاً سینرژیستی بود. به‏طور‌کلی، برای رشد مطلوب سیب‌زمینی در خاک‏های مشابه، در شرایط آبیاری کامل مصرف 20 میلی‏گرم Zn و 30 میلی‏گرم P بر کیلوگرم خاک و در شرایط تنش کمبود آب مصرف 20 میلی‏گرم Zn و 60 میلی‏گرم P بر کیلوگرم خاک می‏تواند توصیه شود. UR - https://ijswr.ut.ac.ir/article_51173.html L1 - https://ijswr.ut.ac.ir/article_51173_0b4d7d6f2afe5c345dae19c61e60ac2f.pdf ER -