%0 Journal Article %T تاثیر شوری آب آبیاری بر شاخص‌های رشد و فیزیولوژی سه رقم خیار %J تحقیقات آب و خاک ایران %I دانشگاه تهران %Z 2008-479X %A علیمحمدی, علی %A یزدان پناه, نجمه %D 2021 %\ 05/22/2021 %V 52 %N 3 %P 667-676 %! تاثیر شوری آب آبیاری بر شاخص‌های رشد و فیزیولوژی سه رقم خیار %K شوری %K کارتنوئید %K کلروفیل %K سطح برگ %K عملکرد گیاه %R 10.22059/ijswr.2021.311240.668765 %X مطالعه پاسخ ارقام مختلف گیاهی در برابر تنش شوری و معرفی ارقام مقاوم یکی از راهکارهای مهم در حفظ و افزایش عملکرد محصولات کشاورزی محسوب می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر آبیاری با سطوح مختلف شوری بر ویژگی‌های رویشی و فیزیولوژیکی ارقام مختلف خیار انجام شد. به این منظور، آزمایشی گلخانه‌ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل سه رقم خیار (کیهان، ناهید 484 و 485) و شوری (با سطوح 5/0، 1/3 و 2/6 دسی‌زیمنس بر متر)، هر یک در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری اثر معنی‌داری بر رشد گیاه و محتوای رنگدانه­های فتوسنتزی دارد به‌طوری‌که در بیشترین سطح شوری، میزان کلروفیل a در ارقام کیهان، ناهید 484 و 485 به‌ترتیب 47، 21 و 19 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. همچنین میزان کاهش کلروفیل کل در رقم کیهان برابر با 34 درصد و در دو رقم دیگر 22 درصد بود. از طرفی، بیشترین میزان کارتنوئید در شرایط تنش شوری، در رقم ناهید 484 و 485 مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش سطح شوری به 2/6 دسی‌زیمنس بر متر، ارتفاع گیاه در رقم‌های کیهان، ناهید 485 و ناهید 484 به‌ترتیب 30، 23 و 11 درصد کاهش می­یابد. علاوه بر این، بیشترین درصد ریزش برگ در بالاترین سطح شوری نسبت به شاهد، مربوط به رقم کیهان به میزان 28 درصد و بیشترین کاهش وزن خشک ریشه مربوط به رقم 485 به میزان 40 درصد بود. در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد که ارقام مختلف خیار، پاسخ متفاوتی به تنش شوری نشان دادند. در این بین، رقم ناهید 484 بیشترین مقاومت را در پاسخ به تنش شوری به خود اختصاص داد و لذا به عنوان یک رقم مقاوم خیار در برابر شرایط تنش شوری معرفی می‌شود. %U https://ijswr.ut.ac.ir/article_81224_6bdd9c3b087da40cc6ffd5ff9dd3acca.pdf