@article { author = {Misaee, Sara and Golabi, Mona and Naseri, Abd Ali and BoroomandNasab, Saeed}, title = {Life Cycle Assessment of Sugarcane with Approach of Management Some Agricultural Inputs (Case study; Hakim Farabi Sugarcane Cultivation and Industry Company)}, journal = {Iranian Journal of Soil and Water Research}, volume = {52}, number = {8}, pages = {2125-2141}, year = {2021}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-479X}, eissn = {2423-7833}, doi = {10.22059/ijswr.2021.323968.668977}, abstract = {The purpose of this study was to investigate the environmental impacts of sugarcane production in Hakim Farabi Agro-Industry Company through life cycle assessment method in the 2019 crop year. The production of one ton of sugarcane considered as the functional unit. The required data was collected through face-to-face interviews with managers and experts. The results indicated that diesel fuel, electricity, urea fertilizer and direct field emissions from sugarcane cuttings had the greatest effect on all sectors in the studied effect groups. The evaluation showed that Marine aquatic Ecotoxicity released 103447.86 kg 1, 4-DB per one ton of sugarcane which has the highest potential for environmental damage. Therefore, three scenarios were defined to evaluate the effects of sugarcane cultivation on the impact categories in order to reduce water consumption, reduce fertilizers and chemical pesticides consumption and reduce electricity and diesel fuel consumption. The emission rate of this impact category after applying the first, second and third scenarios is estimated to be 99714.6, 95628.02 and 91894.77 kg 1, 4-DB per one ton of sugarcane, respectively. N2O, CO2 and CH4 greenhouse gas emissions were estimated to be 0.915, 261 and 0.506 kg, respectively. After applying the scenarios, CO2, CH4 and N2O emissions were estimated as follows: N2O emissions were 0.871, 0.827 and 0.784 kg, respectively, CO2 emissions were 251, 240 and 230 kg, respectively and CH4 emissions were 0.491, 0.475 and 0.460 kg, respectively.}, keywords = {environmental effects,Sugarcane,greenhouse gas emissions,Life Cycle Assessment}, title_fa = {ارزیابی چرخه‌حیات گیاه نیشکر با رویکرد مدیریت برخی نهاده‌های کشاورزی (مطالعه موردی: شرکت کشت و صنعت نیشکر حکیم فارابی)}, abstract_fa = {مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات محیط­زیستی تولید نیشکر در شرکت کشت و صنعت حکیم فارابی با روش ارزیابی چرخه­حیات در سال زراعی 1398 انجام شد. واحد کارکردی در این پژوهش معادل تولید یک تن محصول نیشکر در­ نظر گرفته شد. اطلاعات مورد نیاز به روش مصاحبه رو­ در رو با مدیران و کارشناسان گردآوری شد. نتایج نشان داد که در گروه­های اثر مورد مطالعه سوخت دیزل، الکتریسیته، کود اوره و انتشارات مستقیم مزرعه­ای ناشی از تهیه قلمه نیشکر در تمام بخش­ها بیشترین تاثیر را داشتند. نتایج ارزیابی نشان داد که طبقه اثر مسمومیت آب­های آزاد، 86/103447 معادل کیلوگرم دی­کلروبنزن برای هر تن نیشکر به محیط منتشر می­کند که دارای پتانسیل بیشتری برای آسیب به محیط­زیست است. پس برای بررسی اثرات کشت نیشکر بر طبقات اثر سه سناریو­ به­منظور کاهش مصرف آب، کاهش مصرف کودها و سموم شیمیایی و کاهش مصرف الکتریسیته و سوخت دیزل تعریف شد. میزان انتشار این گروه اثر بعد از اعمال ­سناریو­های اول، دوم و سوم به­ ترتیب 6/99714، 02/95628 و 77/91894 کیلوگرم دی­کلروبنزن تخمین زده شده است. میزان انتشار گازهای گلخانه­ای N2O، CO2 و CH4  به ازای هر تن نیشکر تولیدی به ترتیب 915/0، 261 و 506/0 کیلوگرم برآورد شد. میزان انتشار N2O بعد از اعمال­سناریو­­­ها به ترتیب به 871/0، 827/0 و 784/0کیلوگرم، میزان انتشار  CO2بعد از اعمال ­سناریو­ها به ترتیب به 251، 240 و 230 کیلوگرم و میزان انتشار CH4 بعد از اعمال­سناریو­­ها به ترتیب به 491/0، 475/0 و 460/0 کیلوگرم کاهش یافتند.}, keywords_fa = {اثرات محیط‌زیستی,نیشکر,انتشار گازهای گلخانه‌ای,ارزیابی چرخه‌حیات}, url = {https://ijswr.ut.ac.ir/article_84859.html}, eprint = {https://ijswr.ut.ac.ir/article_84859_da08d11be43f2e0705149e39515414e6.pdf} }