@article { author = {Amiri, Ebrahim and Rostami Ajirloo, Abasalt}, title = {Assessment the effect of deficit irrigation on yield, quality and water productivity of different cultivars of tomato in Moghan plain.}, journal = {Iranian Journal of Soil and Water Research}, volume = {49}, number = {2}, pages = {261-268}, year = {2018}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-479X}, eissn = {2423-7833}, doi = {10.22059/ijswr.2017.226196.667623}, abstract = {Deficit irrigation and suitable choice of variety are essential optimization methods for water consumption in irrigated special in arid and semi-arid area. In order to, an experiment was conducted in a split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications in Moghan plain under field condition at 2015 and 2016 years. Main-plot was Normal irrigation (IR1), 80 percent of full irrigation (IR2), 70 percent of full irrigation (IR3) and 50 percent of full irrigation (IR4). Cultivar included Super Bita (Cul 1), 08 (Cul 2) and Matin (Cul 3) as a sub-plot. The results of comparing the means of the data demonstrated that deficit irrigation decreased water productivity and yield of all cultivars and increased quality characteristics (TSS, present C Vitamin and pH) of all cultivars. Therefore, 08 was the best variety under normal irrigation and water deficit conditions about yield and Super bita was the superlative variety about quality characteristics to the deficit irrigation in Moghan Plain.}, keywords = {Water Crisis,quality and quantity yield,Acclimation}, title_fa = {ارزیابی تأثیر کم‌آبیاری بر عملکرد، صفات کیفی و بهره وری آب ارقام متفاوت گوجه فرنگی در دشت مغان}, abstract_fa = {کم­آبیاری و انتخاب رقم مناسب از راهکارهای مطلوب جهت مصرف بهینه آب به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه­خشک هستند. بر این ­اساس آزمایش به­صورت کرت‌های خرد شده بر پایه بلوک‌های کاملاً تصادفی در سه تکرار در دو سال 1394 و 1395 بر روی گوجه­فرنگی در دشت مغان در شرایط مزرعه­ای اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح آبیاری IR1 (100 درصد نیاز آبی)، IR2 (80 درصد نیاز آبی)، IR3 (70 درصد نیاز ­آبی) و IR4 (50 درصد نیاز ­آبی) به­عنوان عامل اصلی و ارقام تجاری گوجه­فرنگی (Cul1: سوپربیتا، Cul2: 08و Cul3: متین) به­عنوان عامل‌ فرعی بودند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد که کم­آبیاری موجب کاهش عملکرد، اجزاء و بهره­وری آب و افزایش صفات کیفی (مواد جامد محلول، ویتامین ث وpH  میوه) در تمامی ارقام می­شود. بر ­اساس نتایج تحقیق حاضر در شرایط مغان رقم 08 از نظر عملکرد و رقم سوپربیتا از نظر صفات کیفی برترین ارقام در شرایط آبیاری نرمال و کم­آبیاری بودند.}, keywords_fa = {بحران آب,عملکرد کمی و کیفی,سازگاری}, url = {https://ijswr.ut.ac.ir/article_65976.html}, eprint = {https://ijswr.ut.ac.ir/article_65976_274d3d8fa92bab38b80247507f781e07.pdf} }